Patatesteki A vitaminin yapı taşı olan beta karoten,
yaşlanmayı yavaşlatıyor, bazı kanser risklerini önlüyor. İyi bir lif kaynağı
olan patates, B6, C ve E vitaminleriyle folik asit ve potasyum ihtiva ediyor.
Tatlı Patates Nedir
Tatlı patates Orta ve Güney Amerika kökenli olarak bilinen
ve oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulundurduğu vitamin ve
mineraller sayesinde ise günümüzde 100 den fazla ülkede yetiştirilmektedir.
Sindirimi oldukça rahat ve kolay olan tatlı patates alerji yapma olasılığınında
düşük olması sebebi ile birlikte bebeklerde de gönül rahatlığı ile
kullanılabilmektedir.
Genel olarak turuncu renkte olan sebze çeşidinin nadir de
olsa mor renkleri de bulunmaktadır. Mor renkte olan tatlı patates’lerde
olağanüstü bir pigment bileşeni bulunmaktadır. Bu pigment bileşeni ise
insanları iltihap çözümünden kansere kadar birçok hastalıklardan korumaktadır.
Tatlı Patates İçeriği ve Faydaları
Tatlı patates insan sağlığı üzerinde ihtiyacımız olan B1
vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, D vitamini ve K
vitaminleri açısından oldukça zengin olan tatlı patates temel vitamin
ihtiyaçlarımızı karşılamaktadır. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum,
manganez, fosfor, potasyum ve çinko ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.
Tatlı patates yapraklarında daha fazla lif, demir, C
vitamini, B9 vitamini, K vitamini, potasyum ve sodyum bileşenleri ile
vitaminleri bulunmaktadır. Tatlı patates sağladığı bu vitamin ve mineraller
sayesinde insan sağlığı üzerinde deri bütünlüğünü ve canlılığını korumakta aynı
zamanda ise görme duyularını güçlendirmektedir. Akciğer ve ağız boşluğu kanserlerini
korumak adına da flavonoid yardımı sağlayan doğal ve oldukça zengin bir besin
kaynağıdır
Beyaz Patates mi Yoksa Tatlı Patates mi Daha Sağlıklı?
Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin
zengin kaynağıdır. Peki bu iki faydalı patatesten hangisi?
Nişasta ve Lif:
100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker
içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir. Vücut bu
nişastayı basit şekere dönüştürür ve oluşan glikozu enerji kaynağı olarak
kullanır.
Her iki patates de sindirilemez karbonhidrat içerir, yemek
sonrası tokluk hissini arttırır. 1 bardak beyaz patates 1.8 gram lif içerirken,
bir bardak tatlı patates 4 gram lif içerir. Diyet lifini arttırmak için tatlı
patates tercih edilmelidir.
A vitamini:
Tatlı patates en zengin beta karoten kaynakları arasında yer
alır. Beta karoten vücutta tüketildikten sonra A vitaminine dönüşür. 1 bardak
doğranmış tatlı patates 18.869 IU A vitamini içerirken, 1 bardak beyaz patates
sadece 6 IU A vitamini içerir. Yetişken erkeklerin günlük A vitamini ihtiyacı
3.000 IU, kadınların da 2.333 IU olduğundan küçük bir porsiyon tatlı patates
alımı bile günlük A vitamini ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Göz sağlığı,
bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için A vitamini içeriğinden ötürü beyaz
yerine tatlı patates tercih edilebilir.
Potasyum:
100 g beyaz patates 750 mg potasyum içerirken, 100 g tatlı
patates 542 mg potasyum içerir. Beyaz patatesin potasyum içeriği yüksek
olmasına rağmen her iki patatesten gelen potasyum da sinir ve kas sistemini
besler ve metabolizmayı destekler. Aynı zamanda potasyum kan basıncını
düzenlemeye yardımcıdır, kan damarlarının genişlemesini teşvik eder ve beyine
yeterli kan akışı sağlar.
Besin öğeleri içeriği:
Beyaz patatesin 100 gramı 3 gram protein içerir, tatlı
patatesin 100 gramı 2 gram protein içerir. Tatlı ve beyaz patatesin B6 ve C
vitaminleri birbirlerine yakın olmalarına karşı tatlı patatesin A vitamini
içeriği çok daha zengindir. A vitamini ile göz sağlığı, C vitamini ile
bağışıklık sistemi ve B6 vitamini ile de metabolizma ve sinir sitemine fayda
sağlarlar. Beraberinde içerdikleri potasyum ve magnezyum ile kan basıncı
düzenler, demir ile kan hücre yapımına destek olurlar, kalsiyum ve magnezyum
ile sağlıklı kemikleri oluşumuna katkıda bulunurlar ve manganez ile de yara
iyileşmesi ve metabolizmayı düzenlerler.
100 gram beyaz patates 130 kalori iken, tatlı patates 90
kaloridir. Tatlı patates günlük A vitamini ihtiyacını karşılar, daha fazla C
vitamini içerir, daha az kalori, daha fazla lif barındırır ve şeker içeriğine
rağmen total karbonhidrat içeriği daha azdır. Beyaz patateste mineral içeriği
açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha
kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden
ötürü ekmek yerine geçer.