TATLI PATATES

Tatlı patatesin koyu turuncu-sarı renginin yüksek antioksidan ve beta karoten seviyesini gösterdiği bildirildi.

Patatesteki A vitaminin yapı taşı olan beta karoten, yaşlanmayı yavaşlatıyor, bazı kanser risklerini önlüyor. İyi bir lif kaynağı olan patates, B6, C ve E vitaminleriyle folik asit ve potasyum ihtiva ediyor.

Tatlı Patates Nedir

Tatlı patates Orta ve Güney Amerika kökenli olarak bilinen ve oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde ise günümüzde 100 den fazla ülkede yetiştirilmektedir. Sindirimi oldukça rahat ve kolay olan tatlı patates alerji yapma olasılığınında düşük olması sebebi ile birlikte bebeklerde de gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.

Genel olarak turuncu renkte olan sebze çeşidinin nadir de olsa mor renkleri de bulunmaktadır. Mor renkte olan tatlı patates’lerde olağanüstü bir pigment bileşeni bulunmaktadır. Bu pigment bileşeni ise insanları iltihap çözümünden kansere kadar birçok hastalıklardan korumaktadır.

Tatlı Patates İçeriği ve Faydaları

Tatlı patates insan sağlığı üzerinde ihtiyacımız olan B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, D vitamini ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan tatlı patates temel vitamin ihtiyaçlarımızı karşılamaktadır. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.

Tatlı patates yapraklarında daha fazla lif, demir, C vitamini, B9 vitamini, K vitamini, potasyum ve sodyum bileşenleri ile vitaminleri bulunmaktadır. Tatlı patates sağladığı bu vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığı üzerinde deri bütünlüğünü ve canlılığını korumakta aynı zamanda ise görme duyularını güçlendirmektedir. Akciğer ve ağız boşluğu kanserlerini korumak adına da flavonoid yardımı sağlayan doğal ve oldukça zengin bir besin kaynağıdır

Beyaz Patates mi Yoksa Tatlı Patates mi Daha Sağlıklı?
Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. Peki bu iki faydalı patatesten hangisi?

Nişasta ve Lif:
100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir. Vücut bu nişastayı basit şekere dönüştürür ve oluşan glikozu enerji kaynağı olarak kullanır.
Her iki patates de sindirilemez karbonhidrat içerir, yemek sonrası tokluk hissini arttırır. 1 bardak beyaz patates 1.8 gram lif içerirken, bir bardak tatlı patates 4 gram lif içerir. Diyet lifini arttırmak için tatlı patates tercih edilmelidir.

A vitamini:
Tatlı patates en zengin beta karoten kaynakları arasında yer alır. Beta karoten vücutta tüketildikten sonra A vitaminine dönüşür. 1 bardak doğranmış tatlı patates 18.869 IU A vitamini içerirken, 1 bardak beyaz patates sadece 6 IU A vitamini içerir. Yetişken erkeklerin günlük A vitamini ihtiyacı 3.000 IU, kadınların da 2.333 IU olduğundan küçük bir porsiyon tatlı patates alımı bile günlük A vitamini ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Göz sağlığı, bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için A vitamini içeriğinden ötürü beyaz yerine tatlı patates tercih edilebilir.

Potasyum:
100 g beyaz patates 750 mg potasyum içerirken, 100 g tatlı patates 542 mg potasyum içerir. Beyaz patatesin potasyum içeriği yüksek olmasına rağmen her iki patatesten gelen potasyum da sinir ve kas sistemini besler ve metabolizmayı destekler. Aynı zamanda potasyum kan basıncını düzenlemeye yardımcıdır, kan damarlarının genişlemesini teşvik eder ve beyine yeterli kan akışı sağlar.

Besin öğeleri içeriği:
Beyaz patatesin 100 gramı 3 gram protein içerir, tatlı patatesin 100 gramı 2 gram protein içerir. Tatlı ve beyaz patatesin B6 ve C vitaminleri birbirlerine yakın olmalarına karşı tatlı patatesin A vitamini içeriği çok daha zengindir. A vitamini ile göz sağlığı, C vitamini ile bağışıklık sistemi ve B6 vitamini ile de metabolizma ve sinir sitemine fayda sağlarlar. Beraberinde içerdikleri potasyum ve magnezyum ile kan basıncı düzenler, demir ile kan hücre yapımına destek olurlar, kalsiyum ve magnezyum ile sağlıklı kemikleri oluşumuna katkıda bulunurlar ve manganez ile de yara iyileşmesi ve metabolizmayı düzenlerler.

100 gram beyaz patates 130 kalori iken, tatlı patates 90 kaloridir. Tatlı patates günlük A vitamini ihtiyacını karşılar, daha fazla C vitamini içerir, daha az kalori, daha fazla lif barındırır ve şeker içeriğine rağmen total karbonhidrat içeriği daha azdır. Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.