BADEM

Mayo Clinic uzmanlarının, ''gözyaşı'' şeklinde tanımladığı bademin tam bir magnezyum, demir, kalsiyum, lif ve bazı kanserlerin gelişmesini ve kansızlığı önleyen, vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarımına yardım eden riboflavin içerdiği ifade ediliyor.

Bademin bir porsiyonunda (23 adet) 75 miligram kalsiyum bulunuyor. Ayrıca, yine bir porsiyon badem, günlük alınması tavsiye edilen E vitamini ihtiyacının yarısını karşılıyor. En iyi bitkisel protein kaynaklarından biri badem kalbin ''en iyi dostu''. Badem yağı doymamış yağ olması nedeniyle kandaki kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı oluyor.

Çok faydalı ve lezzetli olan badem en çok sevilen ve tüketilen kuru yemişlerden birisidir. Badem badem ağacında bulunan meyvenin tohumudur. İki çeşit badem vardır. Bunlardan birisi tatlı diğeri ise acıdır. Acı badem badem yağı yapmak için kullanılır. Tatlı badem ise yenilebilir.

Bademi olduğu gibi yiyebileceğiniz gibi geceden suda bekletip ertesi sabah da yiyebilirsiniz. Bunların dışında piyasada badem sütü, badem unu ve badem ezmesi gibi badem ürünlerini de bulabilirsiniz. Badem hem lezzetlidir hemde sağlık için bir çok faydaya sahiptir. Badem yüksek kaliteli protein, E vitamini, magnezyum, lif ve bir çok temel amino asitler açısından çok zengindir. Ayrıca bademde bakır, B vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir ve sağlıklı yağlar gibi vücut direnci açısından çok önemli maddeler de vardır.

BADEM NEYE İYİ GELİR? BADEMİN 10 FAYDASI

Kötü Kolesterol Düşürür

Düzenli olarak badem yemek kolesterol seviyesini düzenlemeye yardımcı olabilir. Badem HDL’yi (iyi kolesterolü) yükseltir ve LDL’yi (kötü kolesterol) azaltmaya yardımcı olur. Bu faydasının nedeni çoklu ve tekli doymamış yağlar açısından zengin olmasıdır.

2002 yılında Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada bademin kötü kolesterolü yüzde 15 civarında düşürdüğü bulundu. Ancak bu rakam günlük tüketilen badem miktarına bağlıdır. Günlük olarak tüketilen bademin her yedi gramı 1 oranında LDL kolesterolünü azaltabilir.

Badem Şeker Hastalığına İyi Gelir

Badem aynı zamanda kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutar ve diyabet komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur. Bademde bulunan sağlıklı yağlar, vitaminler, lif ve çeşitli mineraller glikoz emilimini regüle etmektedir.

Online Diyabet dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, badem gibi kuru yemişlerin kadınlarda menopoz sonrası oluşan diyabeti önleyeceği yazılmıştır.

Buna ek olarak, yapılan diğer çalışmalarda göstermiştir ki badem, büyük öğünler sonrası tehlikeli seviyelere ulaşan kan şekeri seviyesini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bu da şeker hastalığına yakalanma riskinizi azaltır.

Sağlıklı bir kan şekeri seviyesini sürdürmek için, ana öğün yemeklerden önce 30 gr badem yiyin.

Kalp Sağlığını Badem İle Destekleyin

Bademde kalp sağlığını destekleyen birçok besin vardır. Örneğin, badem kan akışını ve vücut içindeki oksijen ve besin hareketlerini geliştiren magnezyum açısından zengindir. Bu özelliği sırayla tansiyonu kontrol eder ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Badem tekli doymamış yağlar bakımından zengin olduğu için kalp sağlığı açısından önemli bir besin olarak kabul edilir . Ayrıca içerisinde bulunan E vitamininde, artere zarar veren iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan bir antioksidan vardır. Bu da, bir çok kalp hastalıklarının riskini azaltır.

Kalp sağlığınızı iyileştirmek için günlük bir avuç badem yiyin. Ayrıca bademi çerez ile, çorba ile salata yada meyvelerin üzerine serpiştirerek yiyebilirsiniz.

Badem Beyin Gücünü Geliştirir

Badem beyniniz için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir. Bademde bulunan E vitamini, bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olur. Uyanıklığı artırır ve bellek işleyişini korur.

Ayrıca bademde bulunan çinko beyin hücrelerini serbest radikallerin hasarından koruyan bir mineraldir. Bademde bulunan B-6 vitamini beyin hücre onarımı için gerekli olan proteinlerin metabolizmasını oluşturur.

Badem Parkinson hastalığını önlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda, dopamin ve adrenalin gibi beyin kimyasallarının üretimini arttırır. Bu kimyasallar dikkat ve bellek için hayati önem taşır. Hafızayı artırmak ve zihni uyarmak için günlük bir avuç badem yiyin.

Kilo Vermek İsteyenlere Badem Yardım Eder

Badem besin yoğunluğu nedeniyle kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Lif, protein ve tekli doymamış yağ içeriğine sahip olduğundan dolayı yemek yeme isteğinizi azaltacaktır.
Avrupa Klinik Beslenme Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dört hafta boyunca günde 15 gram badem yiyen insanlar kilo almamıştır. Bundan dolayı kilo vermek isteyen insanların nihai aperatifi olarak kabul edilir.

Eğer kilonuzu yakından takip ediyorsanız günlük 30 gr ya da 23 adet badem yiyebilirsiniz. Kilo almamak için kavrulmuş badem ile birlikte şekersiz badem sütü de içebilirsiniz.

Doğum Kusurlarını Önler

Badem hamile kadınlarda oluşan doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Badem bulunan yüksek miktarda folik asit fetüsün(üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlıya verilen ad) sağlıklı büyümesi için önemli bir rol oynar. Ayrıca sağlıklı hücre büyümesi ve doku oluşmasına yardımcı olur.

Eğer hamile iseniz, bebeğiniz gelişimine yardımcı olmak ve bebeğin hayatını etkileyebilecek doğum kusurları riskini azaltmak için diyetinize badem eklemeyi unutmayın.

Bademin geniş bir çerçevede sağlık faydaları vardır. Badem kansere bile iyi gelir.

Badem Kabızlığı Önler

Badem lif açısından zengin olduğundan, kabızlık tedavisinde de yardımcı unsur olarak kullanılabilir. İçerisinde bulunan lif sindirim sistemi yoluyla alınan gıdaların kolay geçişini teşvik etmektedir. Bu nedenle badem kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Ayrıca, sindirime yardımcı olmak ve bağırsak hareketlerini düzenli tutmak için bol su içmek gerekir. Bir başka önemli gerçek de badem gibi diğer lifli gıdaların da kolon kanseri riskini azalttığı gerçeğidir.

Badem mide ekşimesi tedavi için de kullanılabilir. Ayrıca içerisinde bulunan yüksek yağ mide asidini nötralize eder.

Sindirim ve bağırsak hareketlerini düzenlemek için günde dört veya beş adet badem yiyin.

Badem Kemikleri Güçlendirir

Badem, kemik sağlığını korumak için en temel besin maddelerinden olan fosfor ve kalsiyum bakımından çok zengindir. Bademde sağlıklı ve güçlü kemikler için önemli olan magnezyum, manganez ve potasyum vardır.

Ayrıca, badem yaşla ilişkili kemik erimesini önlemeye ve vücutta ki serbest radikallerin sayısını azaltmaya yardımcı olur.

Kemiklerinizi güçlendirmek ve kemik erimesi gibi kemik hastalığı riskini azaltmak için besin açısından zengin olan badem, badem sütü veya badem tereyağı yemeye çalışın. Sıcak badem yağı ile masaj bebeklerde güçlü kemiklerin oluşmasına yardımcı olur.

Badem Cildi Sağlıklı Tutar

Badem E vitamini bakımından zengin olduğu için cildin genç ve sağlıklı görünmesini sağlar ve cilt kuruluğunu önleyip cildi korur.

Badem yağı ile masaj yapmak , cildinizi güzelleştirir, cildinizde oluşan güneş hasarı yoğunluğunu azaltır ve cildinizin sağlıklı kalmasını sağlar. Badem yağının en güzel yanı cildinizdeki gözenekleri tıkamaz ve cildinizde yağlı bir etki bırakmaz. Ayrıca yanıkları ve çeşitli diğer cilt problemlerini tedavi etmek için de badem sütü kullanabilirsiniz.

Saç Bakımı İçin Badem

Badem kepek, saç dökülmesi, kıvırcık saç veya kaşıntılı kafa derisi gibi saç problemlerini çözmede etkin bir besindir. Bademde bulunan E vitamini, biyotin, manganez, bakır ve temel yağ asitleri yukarıda bahsettiğimiz saç sorunlarını gidermek için gerekli olan minerallerdir. Tüm bu besinler saçın sağlıklı bir şekilde uzaması için gereklidir.

Ayrıca, badem de bulunan çinko, hücrelerin yenilenmesini destekler. Aslında, çinko eksikliği genellikle saçın dökülmesine ve incelmesine neden olur.

Haftada en az iki kez saçınıza badem yağı uygulamak saçınızın dokusunu korur ve sağlığını artırır. Hatta, saç dökülmesini ve kepeği önlemek ve azaltmak için badem yağını lavanta yağı ile karıştırarak saç derinize masaj yapabilirsiniz.


Sağlıklı kalmak için diyetinize bademi de eklemek iyi bir karardır. Ancak, tıpkı diğer gıdalar gibi, bademin de dezavantajı vardır. Örneğin, badem oksalat (Oksalik asidin tuzlarına verilen adı) içerdiği için böbrek veya safra kesesi sorunlarından muzdarip kişiler için tavsiye edilmez.