FAYDALARI:
Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar.
Sindirim sistemi çalıştırır mide rahatsızlıklarını önler.
Şeker hastaları için yararlı bir besindir, kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
Bağırsak düzensizliklerinin giderilmesine, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisine yardımcı olur.
Kanser riskini azaltır, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olur, LDL kolesterolü azaltır.
Kandaki asit baz dengesini sağlıklı hale getirir.
Rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle iyi ve rahat bir uyku için idealdir.
Antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla yoğurt yemelidirler.
Yoğurt osteoporoz konusunda en büyük koruyuculardan biri. Yapılan bir araştırmaya göre, yoğurdun LDL/ HDL kolesterol oranını iyileştirdiği görülmüş. Ayrıca homosistein seviyesi ile yoğurdun ters orantısının olduğu saptanmıştır. Yoğurt, bağırsak sağlığını düzenlemeye ve yaşa bağlı bağırsak hastalığının tekrar etme asiliğini azaltmaya yardımcı iyi bakteriler' de içermektedir. Bu yüzden yoğurt probiyotik olarak düşünülmektedir. Bu bakterilerin ketimi bağışıklık sistemini desteklemeye, bağırsakları geliştirmeye ve bazı kanser risklerini azaltmaya yardımcı olur.
Zengin mineral ve vitamin içeriği olan yoğurt sağlığa faydaları ile ön plana çıkıyor. Türk mutfağında çok önemli bir yeri bulunan yoğurdu her yaştan insan rahatlıkla tüketebiliyor.
Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilmektedir. Streptococcus thermophilus”ve “Lactobacillus delbrueckiisubsp. Bulgaricus” bakterileri bu fermantasyonu yani mayalanmayı sağlamaktadır. Süte göre laktoz oranı düşük olmakla beraber kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksektir. Birçok mineralin yanında B grubu vitaminleri, A vitamini ve E vitamini içermektedir. Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır.
Probiyotikler bağırsağın doğal florasının hastalığa neden olan her türlü zararlı organizmaya karşı korumaktadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunur ve bağırsakların güçlü olması bağışıklık sisteminin de güçlü olması demektir. Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahiptir. Bu nedenle sütü tolere edemeyen bireyler için yoğurt tüketimi uygundur.
100 gram yoğurtta 4,5 gram protein bulunmaktadır. Yoğurt gibi proteini yüksek besinler, kasların gelişimini desteklerken düşük proteinli gıdalara göre her zaman daha doyurucudur. Yoğurt zengin kalsiyum içeriyle de ön plana çıkmaktadır. Kalsiyum kemiklerin dişlerin güçlü olmasını sağlayan mineraldir.100 gram yoğurt kalsiyum ihtiyacının %15’ini karşılayabilmektedir. Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirmektedir. Ayrıca yoğurt başta olmak üzere fermente süt ürünleri tüketimi sonucunda meme kanseri riskinin azaldığı belirlenmiştir.
Yoğurdun yeşil suyunu dökmeyin!
Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemeli, zengin bir
vitamin kaynağı olan bu su, çorbalara karıştırılabilir veya ayran gibi
içilebilir. Ara öğünlerde ise nane, salatalık, birkaç kaşık yoğurt ve suyu
cacık yapılarak tüketilebilir. Yoğurt suyunun süzülmesiyle bu suyun içerdiği
yüksek miktardaki riboflavin de kaybedilir. Oysa riboflavin, büyüme, doku
yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Bir diğer önemli nokta ise,
kolesterol hastaları yoğurdun kaymağını tüketmemeli ve az yağlı olan süt ve süt
ürünlerini tercih etmelidirler.
Ne kadar tüketilmeli?
Ne kadar tüketilmeli?
Günlük tüketilmesi gereken yoğurt miktarı diğer süt
ürünlerinin tüketilme durumuna göre değişmektedir. Eğer süt ve peynir hiç
tüketilmiyorsa yoğurdu porsiyon olarak arttırmak gerekir. Ayrıca günlük
alınması gereken miktar kişilerin enerji gereksinmesine göre de farklılık
göstermektedir. Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt
tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt
veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Fakat günlük beslenmenizde süt ve peynire
hiç yer vermiyorsanız, günde 3-4 kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir.
Tüketilecek yoğurdun ev yapımı ve doğal olması önemlidir.
Çocuklar ve büyükler ne kadar tüketmelidir?
Çocuklar ve büyükler ne kadar tüketmelidir?
Süt ve süt ürünlerinde tüketilmesi gereken miktar; yaş,
cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emzirme
dönemi, yaşlılık vb) göre değişiklik göstermektedir.
1-3 yaş grubu çocuklar için 4 porsiyon/gün
1-3 yaş grubu çocuklar için 4 porsiyon/gün
4-6 yaş arası çocuklar için 3-4 porsiyon/gün
7-9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 porsiyon/gün
10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon/gün
Yetişkinler; günlük 3 porsiyon, 65 yaş ve üzeri bireyler ise
4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir.
Menopoz döneminde kadınlar ne kadar tüketmelidir?
Menopoz döneminde kadınlar ne kadar tüketmelidir?
Menopoz dönemi beslenmesinin en önemli besini yoğurttur.
Kalsiyum açısından zengin olan yoğurt bu dönemde oluşacak kemik kayıplarının
tedavisinde ve oluşumunun engellenmesinde en büyük yardımcıdır. Az yağlı, ev
yapımı yoğurtlar tercih edilmelidir.