Genç kan damarlarına sahip olmak, yüksek kan basıncı, tip 2 diyabet, böbrek hastalığı ve bunama riskini düşülüyor. Ayrıca kakao çekirdekleri magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, bakır, potasyum ve manganez mineralleriyle zengin. Siyah çikolata yüzde 70 oranında antioksidan içeriyor.
Hangi Çikolata Daha Sağlıklı?
7'den 70’e her yaştan insanın severek tükettiği çikolata, sağlığa faydalarıyla dikkat çekiyor. Çikolatanın faydalı olmasında ise tüketilen miktar önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslıhan Altuntaş, çikolatanın tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti, hangi çikolatanın daha sağlıklı olduğunu açıkladı.
Pilav, makarna ve ekmek yerine çikolara yiyebilirsiniz
Çikolatanın karbonhidrat ve yağ açısından zengin bir
besindir. Karbonhidrat ve yağ tüketimini dengelemek adına çikolatayı dengeli
tüketmek gerekiyor. Örneğin; çikolata yemek istediğiniz zaman tükettiğiniz
meyve miktarını azaltabilirsiniz. Karbonhidrat oranı yüksek pilav, makarna ve
ekmekten keserek çikolata tüketebilirsiniz. Dengeyi sağladığınız sürece
çikolata elbette beslenmede yer alabilir.
Günde yalnızca 2 kare çikolata
Günlük 20 ila 50 gram arasında yani 2 kareyi geçmeyecek
şekilde çikolata tüketebilirsiniz. Bu, yaşa ve herhangi bir hastalığınızın olup
olmadığına göre değişir. Yaşlara göre çikolata tercihi üzerine yapılan
araştırma, 20-25 yaş arasındaki kişilerin sütlü ve beyaz çikolataları tercih
ettiğini gösteriyor.
Aynı araştırma, 25 ile 40 yaş arasındaki kişilerin ise
bitter çikolataları tercih ettiğini ortaya koyuyor. O nedenle bizim için en
tehlikeli yaş grubu 25 yaş altı. Çünkü o yaş arasında tüketilen çikolata
miktarı çocukluk dönemi olduğu için biraz fazla. Çikolata, doğru miktarda
tüketilirse antioksidan kapasitesi çok yüksek. Hatta diş çürüklerine değil,
onların önlenmesine yardımcı oluyor. Ama belli miktardan fazla tükettiğimizde
şeker oranını artıracağı ve ağızdaki bakteri miktarını artıracağından çürüklere
neden olur.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır.
Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler
sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Çikolata kanserden koruma, damar sağlığını güçlendirme, tansiyon kontrolünü
sağlama ile dikkat çekiyor. Hatta düzenli aralıklarla bitter çikolata
tüketilmesi Tip 2 diyabetlilerde şeker ve kilo kontrolüne fayda sağlıyor.
İkinci sırada ise sütlü çikolatalar var.
Sütlü çikolataların da tüketilme oranı, içindeki kakao
miktarına göre değişiyor. Burada etiket okumak önem taşıyor. Bu çikolatalar
fındıklı ya da fıstıklı tüketilebilir. Buna lezzetine göre karar
verebilirsiniz. Önemli olan şey bu çikolataların içerisindeki yağ oranı. Bazı
çikolatalarda palm, bazılarında ise kakao yağı kullanılıyor. Bizim önerdiğimiz
kakao yağı kullanılarak yapılan çikolataların tüketilmesi. Beyaz çikolata ise
bir çikolata değil. Çikolata olabilmesi için içinde belli miktarda kakao olması
gerekir. Beyaz çikolata, sadece yağ ve şekerden oluşuyor. ‘Beyaz çikolata mı
sütlü çikolata mı’ dersek. Cevabımız ‘sütlü çikolata’ olacaktır. Bitter ve
sütlü çikolata arasında kalınırsa bitter çikolata tercih edilmelidir.
Şekeri olanlar uzak durmalı
Şeker ya da kalp hastalığı olan kişilerin çikolata
tüketimini sınırlandırması gerekiyor. Ciddi oranda şeker dengesizlikleri
yaşanıyorsa çikolata tüketilmesini önerilmiyor. Ama şeker kontrollü gidiyorsa
aylık ortalamamız normallerde ise günde 2 kare kadar tüketilebilir. Bu konuda
sağlıklı bir tarif verebiliriz. Bir bardak yağsız sütün içine bir top kakaolu
dondurmayı atıp üzerine bir tatlı kaşığı kakao ekliyoruz. Yarım avuç çileği
içine doğruyoruz. Bunları mikserden geçirdikten sonra içine hindistan cevizi
atıp tüketebilirsiniz.