SOMON

Somon kalp krizini önleyen Omega-3 yağ asitleri açısından mükemmel bir kaynak. Omega-3, ani kardiyak ölümlere neden olabilen düzensiz kalp atışlarını önlüyor, trigliserid düzeyini düşürüyor, arter plaklardaki tıkanmanın büyümesini önlüyor, kan basıncını düşürüyor, inme riskini azaltıyor.

Mükemmel bir Omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra somon, düşük kolesterol ve doymuş yağ içeren mükemmel bir protein kaynağı olarak gösteriliyor.

Et, süt ve yumurtanın yanında balık, en önemli yüksek değerli protein kaynağıdır.Balık eti %18-20 oranında protein içermektedir. Balık etinin bir porsiyonu (yaklaşık 150 g) bir insanın günlük protein ihtiyacının %50-60’ını karşılayabilmektedir.

Balık proteinleri, vücut dokularının korunması ve gelişmesi için bütün esansiyel aminoasitleri (lösin, izolösin, lizin, valin, metiyonin, fenilalanin, treonin, triptofan) yapılarında bulundururlar. Balık proteini kolay sindirimi sağlayan, gençlerin gelişimi için de önemli olan lizin ve kan oluşumunda önemli bir fonksiyona sahip triptofan gibi esansiyel aminoasitleri yüksek oranlarda içerir.

Balıkta bağ dokusu hemen hemen yoktur. Bu bakımdan balığın pişirilmesi kolaydır fakat balıkların çoğu yağlı olduğundan kolay bozulurlar. Genel olarak yağlı balıklar ızgara ve fırında pişirilmeye uygundur, yağsız balıklar ise kızartmaya elverişlidir. Buna rağmen kesin bir ayrım yapılmaz çünkü kişinin isteğine göre pişirme yöntemi de değişiklik gösterebilir. Balıklar ne şekilde pişerse pişsin diğer etlere oranla daha çabuk pişerler. Çatalla kolaylıkla pişip pişmediği anlaşılabilen balıklar fazla pişerse sert ve kuru olurlar. Bu da balık etinde istenmeyen bir pişmedir. Balığın ideal pişmişlik seviyesi çatal kontörlü esnasında kemikten et ayrılması ile anlaşılır.

Somon balıkları incelendiğinde boyu bir metreye ulaşanları bile vardır. Doğal olarak ırmak, nehir ve bazı soğuk denizlerde yaşarlar. Artık endüstriyel şekilde üretilmekte olan bir balık türüdür. Ülkemizde de üreticiliği yapılmaktadır. Eti pembe renkte ve hoş bir görünüme sahiptir. Lüks otel ve restoran menülerinde mutlaka bulunur. Özelikle Omega-3 bakımından çok zengin olan somon balığı kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile hem besleyici, hem de doyurucu bir deniz ürünüdür. Somon balığının fümesi çok meşhurdur ancak yağ içeriği yüksek olduğu için ızgara ve fırında pişirmeye de elverişlidir. Bunlar dışında haşlama, buğulama ve soslu yemek olarak servisi de söz konusudur.

Fırında somon kuşkusuz en popüler pişirme yöntemidir. Fırınlamadan önce balığı ilk olarak yağlı kağıda ve ardından alüminyum folyoya sarabilirsiniz, bu somonun daha sulu olmasını sağlayacaktır. Balığı doğrudan yağlı kâğıt serili fırın tepsisine ya da cam kaba da yerleştirebilirsiniz. Somon 200 derecede fırında yaklaşık 10 dakikada pişer.Balığın kuyruk tarafı daha incedir, 8 dakika fırınlamak yeterli olacaktır.Somonların üzerini limon kabukları ve defne yaprağı ile süsleyerek de fırına verebilirsiniz. Taze çekilmiş karabiber de somona harika bir tat verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder