Mükemmel bir Omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra somon,
düşük kolesterol ve doymuş yağ içeren mükemmel bir protein kaynağı olarak
gösteriliyor.
Et,
süt ve yumurtanın yanında balık, en önemli yüksek değerli protein
kaynağıdır.Balık eti %18-20 oranında protein içermektedir. Balık etinin bir
porsiyonu (yaklaşık 150 g) bir insanın günlük protein ihtiyacının
%50-60’ını karşılayabilmektedir.
Balık proteinleri, vücut dokularının korunması ve gelişmesi
için bütün esansiyel aminoasitleri (lösin, izolösin, lizin, valin, metiyonin,
fenilalanin, treonin, triptofan) yapılarında bulundururlar. Balık proteini
kolay sindirimi sağlayan, gençlerin gelişimi için de önemli olan lizin ve kan
oluşumunda önemli bir fonksiyona sahip triptofan gibi esansiyel aminoasitleri
yüksek oranlarda içerir.
Balıkta
bağ dokusu hemen hemen yoktur. Bu bakımdan balığın pişirilmesi kolaydır fakat
balıkların çoğu yağlı olduğundan kolay bozulurlar. Genel olarak yağlı balıklar
ızgara ve fırında pişirilmeye uygundur, yağsız balıklar ise kızartmaya
elverişlidir. Buna rağmen kesin bir ayrım yapılmaz çünkü kişinin isteğine göre
pişirme yöntemi de değişiklik gösterebilir. Balıklar ne şekilde pişerse pişsin
diğer etlere oranla daha çabuk pişerler. Çatalla kolaylıkla pişip pişmediği
anlaşılabilen balıklar fazla pişerse sert ve kuru olurlar. Bu da balık etinde
istenmeyen bir pişmedir. Balığın ideal pişmişlik seviyesi çatal kontörlü
esnasında kemikten et ayrılması ile anlaşılır.
Somon
balıkları incelendiğinde boyu bir metreye ulaşanları bile vardır. Doğal olarak
ırmak, nehir ve bazı soğuk denizlerde yaşarlar. Artık endüstriyel şekilde üretilmekte olan bir balık türüdür. Ülkemizde de üreticiliği
yapılmaktadır. Eti pembe renkte ve hoş bir görünüme sahiptir. Lüks otel ve
restoran menülerinde mutlaka bulunur. Özelikle Omega-3 bakımından çok zengin
olan somon balığı kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile hem besleyici, hem de
doyurucu bir deniz ürünüdür. Somon balığının fümesi çok meşhurdur ancak yağ
içeriği yüksek olduğu için ızgara ve fırında pişirmeye de elverişlidir. Bunlar
dışında haşlama, buğulama ve soslu yemek olarak servisi de söz konusudur.
Fırında
somon kuşkusuz en popüler pişirme yöntemidir. Fırınlamadan önce balığı ilk
olarak yağlı kağıda ve ardından alüminyum folyoya sarabilirsiniz, bu somonun
daha sulu olmasını sağlayacaktır. Balığı doğrudan yağlı kâğıt serili fırın
tepsisine ya da cam kaba da yerleştirebilirsiniz. Somon 200 derecede fırında
yaklaşık 10 dakikada pişer.Balığın kuyruk tarafı daha incedir, 8 dakika
fırınlamak yeterli olacaktır.Somonların üzerini limon kabukları ve defne
yaprağı ile süsleyerek de fırına verebilirsiniz. Taze çekilmiş karabiber de
somona harika bir tat verecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder