KIRMIZI MERCİMEK
Kırmızı mercimek iyi bir demir, magnezyum, fosfor, potasyum,
bakır ve merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynayan
thiamin (B1 vitamini) kaynağı.
Düşük kalori ve yağ içeren, protein ve lif kaynağı olan
kırmızı mercimek, aynı zamanda kalp hastalığı ve kanser gibi kronik
hastalıkları önleyen fitonütrien içeriyor.
YEŞİL MERCİMEK
Anne sütünü artırıyor, kan yapıp, kolestrolü düşürüyor.
FAYDALARI:Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda
ve zihne güç verir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Gözlere de yararlıdır.
Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
Kansızlara faydalıdır.
Anne sütünü artırır.
Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını
hızlandırır.
Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
Kalp krizi riskini azaltır.
Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin
uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
BİR TAVSİYE:
Yeşil mercimeğin suyu çok faydalıdır. Kaynatıp o suyu
tüketirseniz kas ağrılarından kurtulabilirsiniz.
Mercimek, baklagiller familyasında yer alan Lens cinsine
dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az
çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca "mercimekler"
olarak anılsa da Lens culinaris, "mercimek" denildiğinde en çok akla
gelen ve en sık tüketilendir
Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı:
100 g
Kalori (kcal) 116
Toplam yağ 0,4 g
Doymuş Yağ 0,1 g
Çoklu Doymamış Yağ 0,2 g
Tekli Doymamış Yağ 0,1 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 2 mg
Potasyum 369 mg
Karbonhidrat 20 g
Diyet Lifi 8 g
Şeker 1,8 g
Protein 9 g
A Vitamini 8
IU C Vitamini 1,5 mg
Kalsiyum 19
mg Demir 3,3 mg
D Vitamini 0
IU B6 Vitamini 0,2 mg
Kobalamin 0 µg Magnezyum 36
mg