MERCİMEK

KIRMIZI MERCİMEK

Kırmızı mercimek iyi bir demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynayan thiamin (B1 vitamini) kaynağı.

Düşük kalori ve yağ içeren, protein ve lif kaynağı olan kırmızı mercimek, aynı zamanda kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkları önleyen fitonütrien içeriyor.

YEŞİL MERCİMEK
Anne sütünü artırıyor, kan yapıp, kolestrolü düşürüyor.

FAYDALARI:Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Gözlere de yararlıdır.
Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
Kansızlara faydalıdır.
Anne sütünü artırır.
Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
Kalp krizi riskini azaltır.
Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

BİR TAVSİYE:
Yeşil mercimeğin suyu çok faydalıdır. Kaynatıp o suyu tüketirseniz kas ağrılarından kurtulabilirsiniz.
Mercimek, baklagiller familyasında yer alan Lens cinsine dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris, "mercimek" denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilendir
Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı:
100 g
Kalori (kcal) 116
Toplam yağ 0,4 g             
Doymuş Yağ 0,1 g           
Çoklu Doymamış Yağ 0,2 g          
Tekli Doymamış Yağ 0,1 g            
Kolesterol 0 mg               
Sodyum 2 mg   
Potasyum 369 mg          
Karbonhidrat 20 g          
Diyet Lifi 8 g      
Şeker 1,8 g        
Protein 9 g         
A Vitamini           8 IU        C Vitamini           1,5 mg
Kalsiyum             19 mg    Demir   3,3 mg
D Vitamini           0 IU        B6 Vitamini         0,2 mg
Kobalamin          0 µg       Magnezyum      36 mg