Elma, vücuda prostat, kolon ve akciğer kanser hücrelerini
büyük oranda öldüren moleküler parçacıklar salan ve bu sayede kanserin vücutta
ilerlemesine de engel olan pektin maddesinin ''mükemmel'' kaynağı olarak
gösteriliyor. Elmada kandaki kolesterol ve glikoz düzeyini düşüren lifler
bulunuyor.
Taze elma aynı zamanda çok iyi C vitamini kaynağı ve
hücreleri koruyan bir antioksidan. Ayrıca bağ dokusunu, damarları korumaya ve
demir emilimini sağlamaya yardımcı oluyor.
Elmada hangi vitaminler var? Elmanın faydaları nelerdir?
Elmanın A, B6, C, E ve K vitamini deposu olduğunu ve
bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirdiğini biliyor muydunuz?
Elmanın içerdiği vitaminler:
C vitamini
Elma önemli bir C vitamini kaynağıdır. Güçlü bir antioksidan
olan C vitamini, hücreleri yeniler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Özellikle kış aylarında vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Vücudun üretemediği
bir vitamindir, besinler yoluyla alınmalıdır.
K vitamini
Kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve kemikleri güçlendiren K
vitamini, sık tüketilen yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur.
B6 vitamini
B6 vitamini vücudun proteinleri sentezleyebilmesini sağlar.
Vücudun ayrıca nişasta, şeker, karbonhidratlar ile magnezyumu işleyebilmek,
sinirler arasında iletişimi sağlayabilmek için B6 vitaminine ihtiyacı vardır.
A vitamini
A vitamini göz, kemik, diş ve dişeti sağlığı için
gereklidir. Vücudun dokuları onarmak için kullandığı A vitamini antioksidandır,
hücreleri yeniler. Enfeksiyonlarla mücadelede önemli rol oynar.
E vitamini
E vitamini de güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini
güçlendirir. Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için de E vitamini gereklidir.
Elmanın çok sayıda hastalığı yenmede çok etkili rol oynadığı
bilim adamları tarafından ispatlanmıştır.
Zayıflamak için idealdir. 1 elmada sadece 50 kalori vardır.
İçerdiği "petkin" maddesinden dolayı "doyurucu olma
özelliği" vardır. Düşük kalorili olduğundan, kilo aldırmadan doymanızı
sağlar.
Öğle yemeği yemeden önce yenilen bir elma, bağırsaktaki
bakteri oluşumu engeller ve kabızlığı önler.
C vitamini barındırdığından bağışıklık sistemini güçlendirir
ve hastalıklardan korur.
Yemekten sonra yenildiğinde, dişlerin arasını temizlemiş
olur ve dişlerinizi korur.
LDL(kötü) kolesterolü düşürür. Kolesterol probleminize de
iyi gelir.
Kalp için oldukça faydalıdır ve kalbi korur.
Kan şekerinin aniden yükselmesine engel olan
"petkin" maddesini içerir.
Demir eksikliğini giderir.